:: دوره 8، شماره 28 - ( 7-1398 ) ::
فصلنامه اقتصاد بانکداری اسلامی برگشت به فهرست نسخه ها
نوع‌شناسی و طبقه‌بندی‌ اوراق بهادار اسلامی (صکوک) از منظر معیارهای گوناگون
محمد توحیدی 1، رضا یارمحمدی2
1- استادیار و عضو هیأت علمی گروه مالی، دانشگاه امام صادق(ع) (نویسنده مسئول)
2- دانشجوی دکتری مدیریت مالی، دانشگاه امام صادق(ع)
چکیده:   (4822 مشاهده)
یکی از نوآوری‌های دهه اخیر در عرصه بحث‌های پولی و مالی اسلامی، انتشار انواع اوراق بهادار اسلامی به نام صکوک است؛ این اوراق که به‌طور عمده برای تامین مالی دولت، سازمان‌های وابسته به دولت و بنگاه‌های اقتصادی منتشر می‌شوند براساس عقود اسلامی طراحی شده‌اند و جایگزین مناسبی برای  اوراق بهادار ربوی به‌ویژه اوراق قرضه شمرده می‌شوند. انتشار اوراق بهادار (صکوک) براساس احکام مقدس شریعت اسلامی یکی از مهم‌ترین دستاوردهای بانکداری و مالیه اسلامی و از جمله برجستهترین ابزار­های توسعه اقتصاد اسلامی است، مشروط بر این‌که در سازوکارهای آن تمام اصول بنیادی که اقتصاد اسلامی را از دیگر اقتصادها متمایز میسازد، رعایت شود.
ظهور و توسعه انواع و طبقات مختلف صکوک بطور عمده ناشی از تقاضای بازار است. صکوک را می توان به طرق مختلفی دسته بندی نمود. تقسیم بندی صکوک می‌تواند بر مبنای قراردادها و عقودی باشد که اوراق بر مبنای آن منتشر می‌شود یا بر مبنای ماهیت و نوع دارایی‌های موضوع انتشار صکوک و یا ویژگی‌های فنی و تجاری خود اوراق باشد. در این مقاله طبقه بندی‌های مختلف صکوک بر اساس معیارهای گوناگون مورد بررسی قرار گرفته و بر اساس این طبقه‌بندی‌ها و با مقایسه‌ی بین بازار صکوک ایران و جهان، به تجزیه و تحلیل وضع موجود پرداخته و توصیه‌های سیاستی برای توسعه بازار صکوک در ایران ارائه شده است.
 
واژه‌های کلیدی: بازار اوراق بهادار اسلامی (صکوک)، طبقه‌بندی، مالی اسلامی
متن کامل [PDF 1759 kb]   (8233 دریافت)    
نوع مقاله: پژوهشي | موضوع مقاله: عمومى
دریافت: 1396/10/2 | پذیرش: 1398/7/16 | انتشار: 1398/8/4


XML   English Abstract   Print



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 8، شماره 28 - ( 7-1398 ) برگشت به فهرست نسخه ها