:: دوره 9، شماره 30 - ( 1-1399 ) ::
فصلنامه اقتصاد بانکداری اسلامی برگشت به فهرست نسخه ها
بررسی ﺗﺄثیر اندازه دولت بر بهره‌وری عوامل نیروی کار و سرمایه درکشورهای اسلامی عضو اوپک
پروانه کمالی‌دهکردی 1، فرشته عبدالهی2 ، عبدالخالق غبیشاوی3
1- استادیار گروه اقتصاد دانشگاه پیام نور (نویسنده مسئول)
2- کارشناسی‌ارشد توسعه اقتصادی و برنامه‌ریزی
3- کارشناسی‌ارشد توسعه اقتصادی و برنامه‌ریزی.
چکیده:   (3498 مشاهده)
نقش دولت در ﺗﺄثیرگذاری بر فعالیت­های اقتصادی غیرقابل‌انکار است، هرچند میزان آن در نظام‌های اقتصادی متفاوت است. بهره­وری از جمله متغیرهایی است که از دخالت­های دولت ﺗﺄثیر می­پذیرد و رقابتپذیری کلی اقتصاد را به‌شدت ﻣﺗﺄثر می­سازد. پژوهش حاضر به بررسی ﺗﺄثیر اندازه دولت بر بهره­وری عامل کار و سرمایه در کشورهای اسلامی عضو اوپک طی سال­های 2018-2000 با استفاده از روش داده­های تابلویی به دو روش خطی و غیرخطی در حالت تابع کاب داگلاس و ترانسلوگ می‌پردازد­. در این راستا دو مدل برآورد شد. در مدل‌های برآوردی به‌صورت غیرخطی که مدل‌های تصریحی عدم تعادل‌های موجود را تعدیل می‌کنند نتایج حاکی از آن است که بهره‌وری در بازار کار و سرمایه کشورهای منتخب، از طریق دو متغییر اندازه دولت و سرمایه تعدیل نمی‌شود و همبستگی معنی‌داری میان تعدیل نهاده‌ها و بهره‌وری در کشورها برقرار نمی‌شود، در مدل برآوردی دوم که به‌صورت حداقل مربعات معمولی در حالت تابع کاب داگلاس و ترانسلوگ برازش شده است نتایج به‌دست آمده  در تابع کاب داگلاس براساس آماره‌های آزمون نسبت درست‌نمایی در بازار کار و سرمایه از آماره کای دو بالاتر بوده بنابراین رگرسیون در حالت کاب داگلاس معنادار و مطابق انتظار و همسو با تئوری‌های اقتصادی است و یا به‌عبارتی دیگر اندازه دولت اثر منفی بر بهره­وری نیروی در بازارکار و سرمایه دارد. ولی در حالت فرم تبعی ترانسلوگ رگرسیون  برازش شده در بازار سرمایه و کار معنادار نیست در نهایت با مقایسه نتایج دو مدل برآوردی نتایج حاکی از آن است  که مدل خطی بر غیر خطی ارجحیت دارد و همچنین در بین حالت‌های مدل خطی تابع کاب داگلاس براساس معناداری ضرایب مدل و آماره آزمون درست‌نمایی و کای دو از مزیت بالاتری برخوردار است بنابراین با توجه به نتایج برآوردی در مورد تأثیر اندازه دولت و دیگر متغیرهای مورد بررسی، می‌توان پیشنهاد کرد که دولت می‌تواند با دادن تسهیلات به بخش خصوصی و تسهیل در فضای کسب و کار و به‌کارگیری توان مدیریتی خود، اندازه خود را کاهش، نقش خود در بخش اجرایی را  متعارف کرده و بدین ترتیب موجبات آفزایش میزان بهره‌وری بخش خصوصی را فراهم آورد.
 
واژه‌های کلیدی: روش ناپارامتریک لیوینسون و پترین، اندازه دولت، بهره‌وری نیروی کار، بهره‌وری سرمایه، داده‌های تابلویی (Panel Data)، کشورهای اسلامی
متن کامل [PDF 905 kb]   (793 دریافت)    
نوع مقاله: پژوهشي | موضوع مقاله: تخصصي
دریافت: 1398/7/24 | پذیرش: 1398/12/19 | انتشار: 1398/12/29


XML   English Abstract   Print



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 9، شماره 30 - ( 1-1399 ) برگشت به فهرست نسخه ها