:: دوره 11، شماره 39 - ( 6-1401 ) ::
فصلنامه اقتصاد بانکداری اسلامی برگشت به فهرست نسخه ها
تاثیر اخذ جریمه تاخیرتادیه بر سودآوری شبکه بانکی؛ مطالعه موردی شعب بانک ملت مازندران
فضل اله پورحسین باقری 1، خسرو عزیزی2 ، یزدان نقدی3 ، سهیلا کاغذیان4
1- دانشجوی دکتری اقتصاد اسلامی ، واحد فیروزکوه،دانشگاه آزاد اسلامی، فیروزکوه، ایران (نویسنده مسئول) ، fpb_mellat@yahoo.com
2- استادیار گروه اقتصاد، واحد فیروزکوه،دانشگاه آزاد اسلامی، فیروزکوه،ایران
3- استادیار گروه اقتصاد، ،دانشگاه آزاد اسلامی، واحد تهران غرب ،ایران
4- استادیار گروه اقتصاد، واحد فیروزکوه،دانشگاه آزاد اسلامی، فیروزکوه،ایران.
چکیده:   (749 مشاهده)
وجه‌التزام بانکی، مبلغی مازاد بر مقدار وام است که در بانکداری اسلامی برای جریمۀ وام‌گیرنده در صورت دیرکرد در بازپرداخت تعیین می‌شود. هدف از این پژوهش بررسی اثر میزان جریمۀ دیرکرد بر سودآوری بانک ها می باشد. برای این منظور 19999 نفر از مشتریان شعب بانک ملت در استان مازندران که در فاصلۀ زمانی آذرماه 1391 تا آذرماه 1397 از یکی از این شعب اخذ وام کرده‌اند مورد بررسی قرار گرفته‌اند. تعداد شعب مورد بررسی در این مطالعه شامل 68 عدد می‌شود. الگوی مورد استفاده در این پژوهش یک الگوی پروبیت با داده‌های تابلویی یک طرفه است. به طوریکه یک بعد از داده‌ها ویژگی های مالی و فردی نفرات مختلف گیرندۀ وام از شعب و بعد دیگر مختص به شعب بوده و بعد زمان در الگو لحاظ نشده است. نتایج برآورد حاکی از وجود رابطۀ مثبت و معنی‌دار میان میزان جریمۀ دیرکرد و سودآوری هستند. همچنین برآوردها نشانگر اثر فزایندۀ درآمد، کسر از حقوق، پرداخت تقسیطی ، بر احتمال سودآوری بانک ها هستند. نتایج این پژوهش قابل کاربست در دیگر بانک‌ها و شعب به منظور اخذ سیاست‌های مناسب در افزایش سودآوری بانک ها هستند. همچنین برآیند بررسی‌ها حاکی از همخوانی این مفهوم با آموزه‌های اسلامی است.
شماره‌ی مقاله: 9
واژه‌های کلیدی: وجه‌التزام بانکی، سودآوری، شعب بانک ملت، استان مازندران، پانل پروبیت
متن کامل [PDF 1292 kb]   (289 دریافت)    
نوع مقاله: پژوهشي | موضوع مقاله: تخصصي
دریافت: 1399/5/27 | پذیرش: 1400/6/10 | انتشار: 1401/6/10


XML   English Abstract   Print



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 11، شماره 39 - ( 6-1401 ) برگشت به فهرست نسخه ها